Американката Хана Халворсен ще дебютира на зимни олимпийски игри след броени часове.

Тя ще направи това едва две години след инцидент, който застрашаваше както кариерата, така и живота ѝ.

През ноември 2019 година Хана пресича улица в Анкоридж, щата Аляска, когато е ударена от кола и получава фрактури на черепа и на тибията, връзките на едното ѝ коляно са разкъсани, а за капак на всичко има и мозъчна травма… Тогава всичко е под въпрос за младата надежда в ски бягането.

“Не можех да се оперирам повече от месец и половина след това заради кървенето в мозъка ми. А след това всичко се случваше много, много бавно. Наистина трябваше да се науча да ходя отново”, разказва 23-годишната ски-бегачка и добавя, че ѝ е отнело около година, за да може да започне да тича отново… и то за период от едва 30 секунди.

Embed from Getty Images

Но всички тези травми няма как да пречупят храбрата Хана, която кипи от енергия още от детството си. Още тогава не знае какво значи да се чувстваш изморен, както самата тя споделя.

Американката добавя още, че това, че изучава психология, също е имало своята роля при възстановяването ѝ, по време на което е поставяла под въпрос често дали въобще ще може да се върне в елита на спорта - след такъв инцидент и дали ще може да е конкурентна на останалите състезатели, които не са спирали да тренират.

“Бях си поставила за цел Олимпиадата. Като един своеобразен хепиенд, след който всичко ще бъде по-добре. Но в реалността пред мен има много други предизвикателства. Можех да стигна дотук и без инцидента, но вероятно щеше да ми отнеме 10 години. Бях принудена да съзрея изведнъж, защото иначе нищо нямаше да се получи. Вече знам как и къде да концентрирам енергията си, а това категорично ме направи по-добър скиор”, обобщава ситуацията Хаворсен. 

Тя ще дебютира на Олимпиада във вторник, когато предстои надпреврата в спринта.