Експериментът с огромен риск "зимно покоряване на К2" почти сигурно ще завърши с пет загубени човешки живота. Сред тях, за съжаление, има и българин - Атанас Скатов загина при слизането си от атака към върха в петък.

Няма реални надежди за спасение на тримата изчезнали още в петък следобед планинари - Али Садпара, Джей Пи Мор и Джон Снори.

Те вероятно са стигнали до върха, но при слизането за последно връзка с тях е имало някъде под Гърлото на бутилката - място на почти 8000 м, над лагер 3.

Издирването с хеликоптери не даде резултат, а двама братовчеди на Садпара, местни момчета от селото със същото име край Скарду - най-близкия град до върха К2, тръгнаха нагоре за спасителна мисия.

Преди това те помогнаха на сина на Али - 22-годишния Саджид, да слезе до базовия лагер.

Момчето е спряло при изкачването заради проблем с кислородната бутилка, чакало е до събота баща си и останалите двама, преди да бъде свален долу.

Тримата все още не са обявени официално за загинали, но намирането им живи след 4 дни в планината без връзка и на предполагаема височина над 7 хиляди метра изглежда като чудо.

И то - в ужасното време на последните 72 часа в планината Каракорум с ураганен вятър и при температури, стигащи минус 55 градуса.

Тази сутрин пакистанското правителство разреши самолет на националното разузнаване да тръгне, за да опита да намери следи от алпинистите. Очаква се при провал да бъдат намерени и днес, операцията да бъде прекратена.

Цялата страна е обединена в молитви за Али Садпара, който е национален герой и символ в родината си.

На 45 години, родом от селото с това име в Гилгит-Балтистан, в полите на Каракорум, той е изцяло отдаден на планините. Покорил е 8 от 14-те осемхилядника, като е първият (заедно с Алекс Чикон и Симоне Моро), стигнал до върха Нанга Парбат през зимата.

Ако е успял и на К2, има нещо, което никой друг в историята не е правил - зимно покоряване на двата най-тежки и опасни върха.

Изкачвал е втория по височина връх на планетата през лятото, и то два пъти. Признава го за най-голямото предизвикателство и няколко пъти го е наричал "мой брат високо горе".

"Ако остана в планината на 8 хиляди метра, не се притеснявайте - ще си изградя дом в снега и мога да оцелея с дни. Моята душа и сърце се чувстват най-добре там, при разредения въздух", казва в едно от интервютата си Синът на планината.

Така го наричат пакистанците. Също така - Лъвът на планината. Именно такива негови изказвания, а и действията му, все още дават някакви надежди. Но те са илюзорни.

Все пак... повече от четири дни и нощи на такава височина, звучи като нещо извън човешките възможности.

Али Садпара сам е участвал в над 30 спасителни операции на останали високо в планините негови "братя", каквато сега се провежда за него. И често е бил водач, като тези мисии са били успешни.

Преди 7 дни той отбеляза рождения си ден с песни и танци в базовия лагер, като видеото обиколи социалните мрежи и групите на планинарите.

Синът на планината се зарече, че ще подчини непокорния К2 през зимата, като се предполага, че го е направил на 5 февруари. Тази информация е предал към хората в лагера, преди да тръгне надолу.

Пет човешки живота - това се очаква да е равносметката от "зимното покоряване". Кои са останалите, освен Синът на планината Али Садпара и Скатов - българинът, покорил 10 осемхилядника.

На 16 януари си отиде Сержи Мингот, 49-годишен испанец. Той има зад гърба си 7 осемхилядни, достатъчно опитен. Близък приятел на българина, който сподели една от последните им снимки след тъжната новина за гибелта на Сержи. Има собствена фондация, която е помогнала на много добри каузи, бивш кмет на градче в Каталуня, два пъти покорявал Еверест...

Хуан Пабло Мор е 34-годишен чилиец (навършва ги днес), архитект и пътешественик, алпинист, баща на три деца. "Планината ме тегли постоянно", казва в интервю преди месеци, когато го питат не е ли време да остане за по-дълго у дома.

Започва да се катери на 17, а сред осемхилядниците е от 4 години. Качвал е Анапурна, Манаслу, Лхотце и Еверест (последните два за 6 дни, което е рекорд). През есента покори без кислород и Даулахири.

Джон Снори е на 47 години, исландски общественик и преподавател, има шест деца. През есента пропадна експедицията му на К2, но сега бе твърдо решен да е сред първите, записали имената си в зимно покоряване на този свиреп връх. Вече веднъж бе опитвал преди 2 години, но тогава изкачването бе невъзможно.

Изключително популярен сред планинарите, често сърцето на компанията с историите му.

В Исландия интересът към неговото участие в този експеримент бе и продължава да е много силен.