Делегацията на Индия няма да вземе участие в официалното откриване на Олимпиадата в Пекин днес следобед. Втората най-многолюдна държава в света съзря провокация в щафетата с олимпийския огън и по-конкретно в един от участниците в нея.

Става дума за военен командир, който е участвал в смъртоносните сблъсъци с индийските гранични войски в Хималаите през 2020 година. Тогава Индия и Китай спореха за район в Източен Ладах, а китайската армия уби 20 индийски войници, същевременно давайки и четири жертви от своите.

“Жалко е, че Китай реши да политизира такова събитие като откриването на Олимпийските игри”, гласи краткият, но пределно ясен коментар от страна на външното министерство на Индия. 

Всъщност информацията за участието на въпросния командир не бе потвърдена официално никъде, но пък бе разпространена от вестник Global Times, който е под шапката на китайската комунистическа партия. 

Така Индия става втората страна, която няма да има представители на откриването, след като Тайван вече също обяви това, макар и по други, чисто логистични причини.

САЩ, Австралия, Великобритания, Канада и няколко други държави пък обявиха дипломатически бойкот на Олимпиадата заради нарушаването на човешките права в страната-домакин.