Истанбул мечтае за домакинството на летни Олимпийски игри, а първата крачка според местния организационен комитет вече е направена.

Официално най-големият турски град получи домакинството на Европейските игри, а според медиите в страната това е основна крачка към получаване на домакинство и за най-големия спортен форум на планетата.

Неофициални информации твърдят, че кандидатурата Истанбул вече има доста силно лоби в МОК за игрите през 2036-а.

Тази година Олимпиадата ще се проведе в сърцето на Европа - Париж, след четири години игрите се пренасят в Лос Анджелис, а пък след това ще бъдат в австралийския град Бризбън.

Желанието на Турция да посрещне Олимпиада не е нещо ново, защото Истанбул остана на второ място в битката за игрите през 2020-а, които Токио спечели.

Турция получи футболното Евро 2032 заедно с Италия, а с получаването на Европейските игри се твърди, че именно тези два големи форума ще са подготовката на Истанбул за това, което предстои на града през 2036-а.

Основен коз на турската кандидатура ще бъде фактът, че след Олимпиада в Лос Анджелис и такава в Бризбън, основна цел на МОК ще бъде да върне игрите в удобен за европейците часови пояс.

Освен това новата политика на МОК е да се залага на места с вече изградена инфраструктура, за да не се хвърлят излишни милиарди на вятъра. А мегаполисът Истанбул е именно такъв град.

Олимпиада на такова място ще изисква инвестиции единствено за модернизиране на някои от съоръженията, както се случи в Токио и Париж, каквато ще бъде и ситуацията в Лос Анджелис.

На този етап единствено Индия и Индонезия са изявили желание да се впуснат в битка за игрите през 2036-а, но според медиите, почти всичко клони към Истанбул.

Друг фактор е, че вече кандидатурите не са открити, а всичко се случва с тайни разговори и срещи с МОК, като в крайна сметка Олимпийският комитет взима крайното решение.

Съдбата на игрите през 2036-а ще бъде решена от 10 души.

Това са шестима представители на МОК от Хърватия, Испания, Китай, Филипините, Доминиканската република и Кабо Верде.

Останалите четирима са Сара Уокър от Австралия в ролята си на представител на атлетите, Франческо Бити от Италия, Андрю Парсонс от Бразилия като представител на параолимпийците, председателят на Асоциацията на летните олимпийски игри Франческо Бити от Италия, както и кениецът Пол Тергат.