Италия спечели първата в историята си олимпийска титла в спринта на 100 метра при мъжете.

Кралят на мъжкия спринт се казва Марсел Джейкъбс, роден в Тексас, но заради италианската си майка защитава цветовете на европейската страна. Освен това той живее от дете на Ботуша и е изграден като атлет именно в Италия.

Макар и изненадващо, той спечели кралската дисциплина на Олимпиадата с време от 9.80 секунди.

С това бягане освен, че постигна европейски рекорд, той донесе и първа европейска титла в спринта от 1992-а насам на Стария континент, когато триумфът бе за британеца Линфорд Кристи.

Така един тексасец, който стартира кариерата си в дисциплина скок на дължина, а след това се пренасочи към бягането, пренаписа историята на европейския спринт.

Второто място днес остана за американеца Фред Кърли с време 9.84, а с 9.89 Андре Де Грас от Канада спечели бронзовото отличие.

Така след три поредни Олипиади, в които Юсеин Болт бе тоталният хегемон в мъжкия спринт, кралят вече се казва Марсел Джейкъбс.

Иначе финалът бе доста любопитен и разнообразен, защото за първи път от хитлеровата Олимпиада през 1936-а, на старта нямаше нито един представител на карибски остров.

Освен това с първо време във финала влезе китаецът Су Бинтан, с което се превърна в една вторият азиатец, наредил се сред осемте най-бързи на планетата. Първият е японец още през 1924-а.

След челната тройка, подреждането днес бе следното: Акани Симбине (ЮАР), Рони Бейкър (САЩ), Су Бингтан (Китай), Енох Адегоке (Нигерия) не финишира, а Жарнел Хюс от Великобритания бе дискфалициран.

Снимка: Getty images