Акредитациите на двама грузински олимпийци са били отнети, след като въпросните спортисти са нарушили правилата на Олимпиадата и са напуснали олимпийското село.

Джудистите Важа Маргвелашвили и Шала Шавадатуашвили, които спечелиха сребърни медали, са отишли на гости на приятели, които живеят в Токио, а освен това са разглеждали и туристически забележителности - все действия, които са напълно забранени на всички, с оглед ситуацията с COVID-19.

От олимпийския комитет на Грузия потвърдиха новината, като уточниха, че след случката и двамата участници вече са напуснали Япония и са се прибрали в родината си.

Според правилата на Токио 2020, всеки участник е длъжен да напусне страната до 48 часа след последното си участие в спортно събитие от олимпийската програма.

“Никой не ги е спрял на изхода, така че са решили, че могат да се разходят. Искали са просто да си вземат въздух след дълъг и изморителен състезателен ден, както и след дълъг период на локдаун”, гласи официалната грузинска позиция.

Коментарът от страна на организаторите потвърждава отнетите акредитации на двамата, както и това, че според тях участниците не трябва да обикалят туристически обекти и да напускат олимпийското село.