Двукратният световен шампион от Доха 2019 Крисчън Коулман е заплашен от сериозно наказание. Американецът спечели златото на 100 метра и в щафетата на 4х100 метра в катарската столица преди година, но сега може да се превърне в поредната жертва на изключително стриктните правила за допинг контрол в леката атлетика.

Спринтьорът сам съобщи, че е пред дисквалификация за една или две години, защото за трети път в рамките на 12 месеца е нарушил програмата на WADA и не е бил на разположение за проверка от агентите. При три пропуснати проверки следва дисквалификация за 12 или 24 месеца, а Коулман бе застрашен от нещо подобно още през август 2019 година.

Коулман използва социалните медии, за да съобщи за случилото се, като обяви, че различните проверяващи следват различни протоколи и хора, които са дали положителен допинг тест са получавали по-малко наказание от това, което го застрашава.

"Целият процес ми коства много. Приложението за допинг контрол често забива и веднъж ми се случи точно преди полет, а това доведе до тревога и стрес. Цялостната ситуация редовно ми докарва много стрес, много паник атаки и наистина много тревожност. Честно казано, по-лесно би било просто да споделя местоположението на телефона си, за да могат да идват така", написа Коулман в Twitter.

 24-годишният лекоатлет обеща, че ще сподели повече информация в близките дни. Коулман има и световна титла на 60 метра в зала, както и два сребърни медала на 100 метра и 4х100 от световното в Лондон през 2017 година.