Да доминираш над всички в мъжкия спорт е не само израз на превъзходство, но и доказателство за непрестанен труд, лишения и пълна отдаденост.

Легенди като Юсейн Болт, Майкъл Фелпс, Тайгър Уудс, Николай Андрианов и Новак Джокович са доказали по всевъзможни начини превъзходството си в техните индивидуални дисциплини в среда с огромна конкуренция. През този сезон нещо подобно се случи в два от най-популярните зимни спортове - биатлона и ски бягането. Общото между двете надпревари не са само ските или безмилостната физическа подготовка, която е нужна, за да ги практикуваш.

През сезон 2022/23 общото бяха двама норвежци с едно и също малко име - Йоханес.

Йоханес Тингнес Бьо продължи невероятното си представяне в биатлона, като постигна резултати, които не бяхме свикнали да виждаме и от хора преди него като Оле Ейнар Бьорндален или Мартен Фуркад. В ски бягането пък Йоханес Клаебо е все такова непобедимо страшилище, което рядко дава възможност на останалите участници да се доберат до победата.

Getty Images

Първият е на 29 години, вторият - на 26, като и пред двамата има още много години, в които да продължават да мачкат конкуренцията, да печелят световни купи, световни първенства и олимпийски медали.

Ако го правят все в такова темпо под заплаха са и най-старите рекорди в техните спортове.

Но какво точно постигнаха те през сезон 2022/23 г.?

Йоханес Тингнес Бьо накара мнозина да спират телевизорите си още преди да приключат състезанията в Световната купа, тъй като те знаеха кой ще спечели.

29-годишният норвежец счупи собствения си рекорд за най-много победи в рамките на един сезон, като завоюва цели 19. За сравнение досегашното върхово постижение бе отново негово от сезон 2018/19 година, когато спечели 16 състезания. Тогава той остави зад себе си големия си и вече бивш съперник Мартен Фуркад и неговите 14 победи от сезон 2016/17 година.

В първото състезание за сезона - индивидуалната дисциплина във финландския курорт Контиолахти, Бьо завърши едва 12-и и това даде надежда на съперниците му, че може да има неубедителна кампания. Нищо подобно. Норвежецът триумфира във всички следващи пет състезания, като серията му бе спряна в Анеси (Франция), където остана зад двама от своите сънародници в преследването.

Снимка: Getty images

В словенския курорт Поклюка, Бьо започна нова серия, която този път спря на девет поредни победи. Последните три от тях бяха на Световното първенство в Оберхоф (Германия), като Бьо вече има 17 златни медала от тези шампионати и общо 31. За сравнение легендата Бьорндален е с 45 и нищо чудно да бъде застигнат.

Въпреки успехите си на Световното и гарантираното първо място в Световната купа, Бьо нямаше намерение да спира и спечели пет от оставащите седем състезания до края на сезона, включително и трите на родна земя в Осло-Холменколен. На останалите две не триумфира, защото не участваше.

Така като теглим чертата норвежецът бе победен само на четири състезания, от които бе част. В първото от тях завърши 12-и, а в останалите три - трети.

И ако рекордът за най-много победи от сезон в Световната купа за Йоханес Тингнес Бьо беше впечатляващ, то този на адаша му в ски бягането е умопомрачителен.

Йоханес Хьосфлот Клаебо беше истинска вихрушка и завоюва общо 20 победи, подобрявайки рекорда от 14 на сънародника си Мартин Сундби от 2016 година. 20-те му триумфа са рекорд, който няма аналог в мъжкия зимен спорт, а единствената, която може да се похвали с подобно постижение е сънародничката му Терезе Йохауг, която го направи през 2019-а.

Снимка: Getty Images

26-годишният Йоханес вече има четири кристални глобуса на сметката си и общо 66 победи в Световната купа. Това е един от най-изумителните рекорди в зимните спортове, тъй като той води с 20 победи на предишния рекордьор Бьорн Дели, състезавал се в продължение на 10 години. За сравнение Клаебо завърши седмия си сезон.

Доминацията му през тази година достигна своя логичен пик на най-престижното състезание "Тур дьо ски", където той триумфира в шест от общо седем индивидуални надпревари. Бе победен единствено на дисциплината 10 километра масов старт. Вече има 17 победи в "Тур дьо ски", с което подобри дори рекорда на великия Петър Нортхуг и неговите 13.

На Световното първенство в Планица (Словения) Клаебо спечели три титли, като вече има общо девет, а общият му брой медали е 12. Тук му трябват още четири, за да задмине постижението на Нортхуг и има предостатъчно време да го направи.

Как се изграждат такива шампиони?

Не е тайна, че за норвежката държава зимните спортове са приоритет №1 и тя има конкурентни състезатели в почти всяка дисциплина.

Показателно е, че в голяма част от състезанията, в които двамата Йоханес не спечелиха, това направиха техни сънародници, като в дадения момент те са показали по-добра форма и са се чувствали по-добре в конкретния ден. Този фактор далеч не е за подценяване, тъй като е много по-лесно да доминираш, когато съотборниците ти също са най-високо ниво.

Освен, че в норвежкия зимен спорт конкуренцията е убийствена, не е за подценяване и подготовката на тези спортисти от най-ранна детска възраст.

Повече от адекватен пример за това е Йоханес Тингнес Бьо, който има трима братя и една сестра, като почти всички се занимават със зимни спортове. Разбира се, най-известният от тях е Тарей, който е трикратен олимпийски шампион с норвежката щафета и има 11 златни медала от Световни първенства.

Роденият в Осло Клаебо пък е трениран от дядо си Каре Хьосфлот, който е врял и кипял в зимния спорт. Така че важната роля на семейството за успехите на тези атлети е неоспорима.

Може ли да си успешен и в двата спорта?

Биатлонът и ски бягането често са сравнявани и любовта между двата спорта е взаимна по много причини. В едната дисциплина е нужна координация, перфектно боравене с пушката и правилно разпределение на силите, а в другата - нечовешка физическа подготовка.

Историята помни много примери на състезатели, които се местят от единия спорт в другия, но по-честият пример е за ски-бегачи, които се превръщат в биатлонисти. Причината за това е, че биатлонът е по-щадящ спорт, но пък изисква тепърва да усвояваш техниката на стрелбата. Този преход е изключително труден и много малко състезатели успяха да го усвоят успешно през годините.

Снимка: AP/БТА

Най-пресният такъв пример е германката Денизе Херман. Тя беше средно ниво ски-бегачка между 2009-а и 2017-а, като рекордът й за крайно класиране през сезона бе девето място. В кариерата си тя успя да постигне шест стъпвания на подиума.

През 2018-а Херман дебютира в биатлона и постигна великолепни резултати. Тя е олимпийска шампионка в индивидуалната дисциплина от Игрите в Пекин, а освен това двукратна световна шампионка. Подобни успехи за нея бяха немислими в ски-бягането, като тя имаше само един бронз от Олимпиада и то от щафетна надпревара.

Има го и обратния пример. Шведката Стина Нилсон беше едно от големите имена в ски-бягането с олимпийска титла от 2018-а и още четири медала от тези надпревари. Освен това тя е двукратна световна шампионка. През сезон 2020/21 Нилсон се премести в биатлона, но така и не успя да свикне с новия занаят и впечатляващите резултати липсват.

Краля на биатлона Оле Ейнар Бьорндален редовно се впускаше в някои от състезанията в ски-бягането през годините и през 2006-а влезе в историята като първият биатлонист с триумф в Световната купа по ски-бягане. Освен този случай той постигна още две класирания на подиума.

Нищо чудно двамата Йоханес да опитат нещо подобно към края на своите кариери, когато вече са счупили всички рекорди в техните спортове.

А дотогава доминаторите на писалки ще преследват най-великите в своите спортове - Бьорн Дели и Оле Ейнар Бьорндален.

Които също, случайно или не, са норвежци.

Снимка: Getty Images