Българските звезди в художествената гимнастика - Боряна Калейн и Катрин Тасева се представиха повече от достойно в квалификациите на индивидуалния многобой на Олимпиадата в Токио.

Калейн се класира за големия финал утре след осмо място в генералното класиране и обща оценка от 95,650. Тя изигра най-добре бухалките, като освен това излезе на обръч, топка и лента. Всички състезателки представиха съчетания в четирите дисциплини в дългата и изтощителна квалификация.

Така Калейн ще играе на финала, където ще се подвизават общо десет състезателки.

Катрин Тасева изигра последното си състезание в кариерата. Тя вече обяви, че ще се откаже след Олимпиадата. Записа 14-о място днес с обща оценка от 91.100 и ще бъде четвърта резерва за финала.

Снимка: AP/БТА

Най-доброто й представяне бе на топка, където записа оценка от 24,600. Слабото й представяне на лента (17,650) я остави без шанс за класиране в десетката.

Преди това Тасева се движеше в позиция за попадане в десетката, но не успя да се поздрави с финал.

Квалификацията спечели звездата на руската гимнастика Дина Аверина с оценка 106.300. Сестра й Арина остана втора с 106.175. Третото място е за израелката Линой Ашрам - 103.100.

В десетката влязоха още Алина Харнаско (Беларус), Анастасия Салос (Беларус), Милена Балдасари (Италия), Никол Зеликман (Израел), Виктория Оноприенко (Украйна) и Кристина Похранична (Украйна).

Финалите започват утре в 9:20 часа сутринта българско време.

Снимка: AP/БТА

Оценките на Калейн

обръч - 24.100; топка: 25.800; бухалки: 26.600; лента: 19.150

Снимка: AP/БТА

Оценките на Тасева:

обръч - 24.450; топка: 24.600; бухалки: 24.400; лента: 17.650

"Това беше последното ми състезание, вероятно и последен тренировъчен ден. Имам по-специални моменти, които ще запомня в своята кариера. Много неща постигнах, самият факт, че съм тук, че две гимнастички сме на Олимпиада, е голям успех. На последните две Олимпиади бяха по една. Постигнахме доста, но за жалост не се получиха нещата както исках. Имам известни планове за близкото бъдеще", заяви Тасева, но не разкри подробности.

Тя пожела успех на българския ансамбъл по художествена гимнастика, който започва участието си на Игрите утре и заяви, че се надява момичетата да "постигнат това, за което за дошли".