Световното фигурно пързаляне обяви решението си след затварянето на случая "Камила Валиева", който в понеделник реално би следвало да е приключил.

Тогава Спортният арбитражен съд (КАС) потвърди наказанието на Валиева за период от четири години за нарушаване на антидопинговите правила.

Санкцията влиза в сила от задна дата, считано от 25 декември 2021 година. Всички неини резултати за този период ще бъдат анулирани, като това също така означава, че титлата на Русия в отборната надпревара на Олимпиадата в Пекин през 2022 година ще бъде отнета. Това бе ясно, но решението на Световната федерация по фигурно пързаляне звучи доста изненадващо:

"Обявяваме, че "достойна церемония" ще бъде организирана и на нея ще бъдат раздадени медалите от отборната надпревара по фигурно пързаляне от игрите Пекин 2022. Златото ще е за САЩ, среброто - за Япония, а бронзът отива за Русия".

Класирането в оригиналния му вид бе Русия, САЩ, Япония, а четвърти бе отборът на Канада. Но след отнемането на точките, завоювани от Валиева за тима в надпреварата, канадците пак са зад руснаците. Така Световната централа е решила, че Русия няма да бъде изцяло анулирана като участник, а ще вземе бронз.

Новината бе приета с изумление зад Океана, а федерацията на Канада реагира веднага с декларация:

"Абсолютно не сме съгласни с решението. Ще обжалваме пред всички възможни инстанции."

МОК обяви, че приветства разрешаването на казуса и от КАС, и от ръководителите на съответния спорт.

И ще се заеме с организирането на церемонията.

Канадците са бесни и вероятно ще идат пред Спортния арбитражен съд в Лозана.