Магнус Карлсен начерта стратегията и целите си в шахмата, след като обяви официално, че мач за световната титла не го интересува. Шампионът абдикира от трона си, както го направи за последен път Боби Фишер преди близо половин век, отказвайки да играе срещу Анатолий Карпов през 1975-а.

Тогава причините са в невероятните и напълно неприемливи условия, които американецът поставя на ФИДЕ и опонента си. Днес - лично решение на Магнус, който "няма никакъв интерес" от нов двубой, който щеше да е негова защита №5 на титлата срещу Ян Непомнящий в началото на 2023-а.

Карлсен е взел това решение още преди година и половина, като е имал колебания да се яви и за защитата срещу същия противник през 2021-ва.

"Говорих с ФИДЕ, говорих и с Ян, обясних ясно, че не се интересувам от мач за титлата. Това вече не е приоритет за мен. Имам други цели в играта", каза категоричният №1 от повече от десетилетие в шахмата.

А тези цели вече са ясни. Норвежецът и огромният му щаб са начертали стратегия за участия на турнири, която да го изведе до непостигания в историята рейтинг от 2900. Той е считан за невъзможна кота в шаха, но Магнус вярва, че серия победи в надпреварите в следващите 12-18 месеца могат да стигнат.

Следващите участия са планирани за Загреб, Ченай, Маями и Сейнт Луис - все турнири от най-висок ранг.

Карлсен е шахматистът в историята, стигнал най-висок ФИДЕ рейтинг (някога бе известен като ЕЛО рейтинг) - 2882.

Преди 8 години, когато бе този пиков момент, се смятяше, че по-нагоре от това няма как да се стигне в играта. Втори е Гари Каспаров (върхово постижение от 2851), а трети - Фабиано Каруана (2844). Веселин Топалов, един от световните шампиони в шахмата, е в десетката исторически - дели осмо място с Дин Лирен, Вишванатан Ананд и Владимир Крамник (по 2816).

Карлсен в момента има рейтинг от 2864 и отново е №1, като вторият Лирен е с 2808, а третият - Непомнящий, има 2792. Именно тези двамата ще се изправят в мача за титлата след доброволния отказ на норвежеца да я защитава през 2023-а.

Битката на Магнус е за това да се бетонира като най-велик в историята на шахмата и модерното лице на играта не го крие. Той знае, че ако мине рейтинг 2900, това ще го обезсмърти и вероятно ще сложи край на спора дали той или Каспаров е най-великият.

Самият Гари, с когото са в отлични отношения, заяви след отказа на Карлсен да играе за титлата:

"Магнус е голям шампион и това няма да се промени сега. Вероятно мнозина не разбират неговите намерения и ходове, но той иска да преоткрива постоянно креативността си, амбицията си. Да останеш на върха е много по-трудно, отколкото да стигнеш дотам, а той остана горе десетилетие. И не бе свален от върха, а сам реши да слезе. Да останеш мотивиран там е трудно, знам го от опит. И напълно разбирам мотивите на Магнус. Човек има нужда от цели и мотивация, а при него явно един пореден класически мач за титлата не ги носи."