Норвежецът Магнус Карлсен обяви, че няма да защитава световната си титла по шахмат.

Водачът в ранглистата държи световната титла от 2013 година и до момента я защити успешно четири пъти, като последният от тях бе през 2021 година срещу Ян Непомнящи. През юни руснакът спечели правото отново да бъде претендент за короната, но Карлсен не е заинтригуван от нов мач с него, предава БТА.

Решението на 31-годишния Карлсен да се откаже от участие в мача за световната титла означава, че в него ще участват Непомнящи и китаецът Дин Лижън. Дин, който е втори в световната ранглиста, завърши на второ място в турнира на претендентите след Непомнящи.

Карлсен уточни, че решението му да не играе в мача за световната титла в никакъв случай не означава, че се оттегля от шахмата. Напротив, той иска да продължи да бъде най-добрият в света, но няма интерес към световната титла на този етап.

"Не съм мотивиран да играя в още един мач. Усещам, че няма какво повече да постигна, идеята за мача не ми харесва особено и въпреки че съм сигурен, че той би бил интересен поради исторически причини, нямам никакво желание да играя и просто няма да играя мача", каза Карлсен.

Той добави, че решението му е известно на ръководството на Международната шахматна федерация (ФИДЕ) и тя трябва да вземе решение какво да прави.