Спортният арбитраж в Лозана потвърди наказанието на Антъни Иванов, което е лишаване от състезателни права за срок от две години.

Причината е в нарушаването на антидопинговите процедури за предоставяне на точно местонахождение, заради което той не е бил подложен на изненадващ допинг тест.

Иванов на няколко пъти е подавал грешни данни, заради което през октомври 2022-а правата му бяха временно спрени.

Все пак родната звезда в плуването обжалва това наказание пред КАС, заради което правата му бяха временно възстановени, докато тече делото в Лозана.

КАС обаче не промени санкцията, а заради предприетата защитна стратегия от адвокатите на Иванов, той не е имал възможност лично да даде обяснение за подадените грешни данни за местонахождение. Именно по техен съвет, той не е отговарял на въпроси по темата.

Така той ще бъде без състезателни права за две години, като наказанието му ще влезе в сила със задна дата, а именно октомври 2022-а. Това означава, че родният плувец пропуска Олимпиадата в Париж следващото лято.

След събитията от октомври 2022-а, последваха редица скандали и обвинения между Иванов и родната федерация по плуване. Те бяха свързани с отказа да му бъде предложен нов договор, изключването му от състава за Световното първенство, както и допинг тестовете, на които той бе подложен при прибирането си у нас. Очевидно от федерацията не са искали да рискуват предвид очакваното наказание, което КАС потвърди.