Двукратната олимпийска шампионка в бягането на 800 метра - Кастер Семеня, излезе с първи коментар след решението на Европейския съд по правата на човека.

Той отсъди в нейна полза по делото й срещу Международната федерация по лекат атлетика и правилото от 2019-а, според което тестостеронът в женските спритови дисциплини трябва да бъде в определени норми.

Семеня обаче е с натурално завишени нива на тестостерона, заради което тя трябваше да се подложи на процедури по свалянето на тези норми, което тя отказа да прави.

Южноафриканката още през 2019-а обжалва това решение пред КАС, а след това и пред Върховния съд на Швейцария, но и двете институции отсъдиха в полза на Международната федерация по лека атлетика.

Така се стигна до дело в Европейския съд по правата на човека, който заключи, че ръководния орган в леката атлетика не може да забрани да Семеня да участва в дисциплините на писта.

"Справедливостта възтържествува, но това е само началото.

Доста страдах в последните години. Цялата ми работа и тренирвоки да бъда топ атлети бяха изправени пред провал заради тов решение, а моите човешки права бяха нарушени.

Кариерата ми пострада, а това ми повлия ментално, емоционално, физически и финансово.

Вярвам, че на база на това решение всички ръководни органи в спорта ще преразгледат своите правила", написа Семеня.

Решението, което съдът взе поставя под въпрос бъдещето на леката атлетика, защото това може да доведе до премахване на тавана за нива на тестостерон, което освен да доведе до изкуственото им завишаване от стана на някои жени, може и да доведе до свалянето на нивата от мъже, които искат да се състезават срещу жени в ролята си на трансджендъри.