Европейският съд за правата на човека отсъди в полза на притовиречивата бегачка Кастер Семеня в битката й с Международната федерация по лека атлетика.

Семеня, която е двукратна олимпийска шампионка на 800 метра, е родена с естествено завишено ниво на тестостерона, доста над допустимите норми за една жена.

А според регулациите на Федерацията по лека атлетика от 2019-а, нейните естествени нива са над допустимата норма, заради което Семеня трябваше изкуствено да понижава своя тестостерон, за да се състезава.

Именно заради това тя не успя да участва на игрите в Токио, където да защитава титлите си от Лондон 2012 и Рио 2016.

Именно заради това Кастер Семеня заведе дело в Европейския съд за правата на човека, който с 4 гласа "за" и 3 "против", отсъди в полза на лекоатлетката.

Правилата на Международната федерация бяха определени като "дискриминационни" и "несъвместими с европейските ценности".

Решението е противоположно на това, което преди време взеха Спортния арбитраж в Лозана, както и Върховният съд на Швейцария.

След новината за решението на съда в атлетика ще настане истински смут, защото това ще означава, че на практика състезателки със завишени нива на тестостерона ще могат да участват в спринтовите състезания.

Тепърва ще има официални решения по случая, но това е поредният дискусионен момент в болезнената тема за повишения тестостерон при дамите и занижения при мъжете.