Двукратният олимпийски шампион Елиуд Кипчоге заяви, че се е страхувал за живота на своето семейство заради онлайн тормоз след смъртта на конкурента му Келвин Киптум.

Световният рекордьор Киптун, който имаше за цел да спре доминацията на Кипчоге в маратона, почина в автомобилна катастрофа едва на 24-годишна възраст.

Фенове в социалните мрежи започнаха да спекулират, че Кипчоге стои зад смъртта му. Припомняме, че през октомври Киптум свали най-доброто си време само на 35 секунди след втория час. Двамата суператлети трябваше да се изправят един срещу друг на маратона в Париж през това лято.

"Бях шокиран, че хората в социалните мрежи смятаха, че съм замесен в този инцидент. Това бяха най-лошите новини в живота ми. Получих много заплахи. Заплашиха, че ще запалят треноривъчния ми лагер, инвестициите ми в града, къщата ми и семейството ми.

Нямам силата да ида в полицията и да кажа, че животът ми е в опасност. Важното за мен беше, да кажа на семейството ми да е много предпазливо. Обаждах се на много хора. Страх ме беше, когато децата ми отиват на училише", призна кениецът.

На Олимпиадата в Токио той стана едва третият маратонец, който успява да защити титлата си след Абебе Бикила от Етиопия и Валдемар Черпински от Германия.

През март Кипчоге завърши едва десети на маратона в Токио и той оправда неубедителното си представяне именно със заплахите в социалните мрежи и невъзможността да спи в продължение на три дни. Това беше най-слабото му класиране от дебюта му през 2013 година.

Според него отговорните ръководни фактори не правят достатъчно, за да се редуцира тормоза в социалните мрежи. Призовава за бързо изтриване на акаунтите на провинилите се.