Стотици опечалени придружиха ковчега на световния рекордьор в маратона Келвин Киптум по пътя към родното му село, където утре ще се състои погребението му, предаде БТА. Te вървяха редом с процесията, начело с обсипания с цветя ковчег на Киптум, докато тя тръгваше от моргата в град Елдорет в западната част на Кения към неговото село Чепсамо.

Световният рекордьор в маратона Келвин Киптум загина в автомобилна катастрофа на 11 февруари. Заедно с него почина и треньорът му Жерве Хакизимана.24-годишният Киптум е загубил контрол над превозното средство, което управляваше в долината Рифт в Кения и се блъсна в дърво. Докладът на патолога гласи, че той е починал от наранявания на главата.

Снимка: AP/БТА

През декември 2022 кениецът спечели маратона на Валенсия с време от 2:01.53 часа в дебютното си бягане на 42 километра. През октомври миналата година той постави настоящия световен рекорд от 2:00:35 часа, печелейки маратона на Чикаго.

Очакваше се именно Киптум да стане първият бегач, успял да слезе под 2 часа в маратонското бягане.

Ковчегът ще измине около 80 км по пътя си от Елдорет до Чепсамо, където той е работил като пастир на добитък, преди да стане професионален спортист.

Киптум живееше с жена си и двете си малки деца.

Президентът на Кения Уилям Руто нареди да бъде построен дом за семейството му.

Снимка: AP/БТА