Келвин Киптум щеше да се превърне в първият човек, избягал официално маратон за по-малко от 2 часа. В Това бе категоричен президентът на световната федерация по лека атлетика лорд Себастиан Коу в деня, в който Кения, а и спортния свят, се прости с 24-годишната звезда.

Кенийският маратонец загина в катастрофа в родината си на 11 февруари. Преди трагедията той се готвеше за историческо бягане още в маратона на Ротердам през април, а през лятото трябваше да видим легендарна битка, която така и няма да се състои - Киптум срещу легендата и негов сънародник Елиуд Кипчоге в дуел на маратона на Олимпиадата в Париж.

"Наистина е тъжно, че няма да можем да видим нещо, на което съм сигурен, че той беше способен. Със сигурност щеше да счупи границата от 2 часа и да слезе под нея", заяви Коу и добави, че евентуално подобоно постижение на Киптум е щяло да бъде нещо средно между сър Роджър Банистър и сър Едмънд Хилъри.

Банистър е първият човек, избягал разстоянието от 1 миля за по-малко от 4 минути. Хилър пък е първият, изкачил се на Еверест - заедно със своя шерпа Тензинг Норгей.

Световният рекорд на Киптум е от време 2 часа и 35 секунди.

"Келвин говореше с огромен ентусиазъм за рекорда и за бъдещето си. Докато тичаше, той изглеждаше точно така, както би трябвало да изглежда един бегач", добави Коу.

Всъщност другият голям кениец в маратона - Кипчоге, има време от под 2 часа в маратон, но то така и не е признато официално, защото той го прави в бягане, в което използва група бегачи, които са в ролята на пейсмейкъри. Нещо изцяло забранено в официалните състезания.

Коу присъства на погребението на Келвин Киптум. Там бе и президентът на Кения - Уилиям Руто.