Външното министерство на Китай, както и един от официалните държавни вестници, обвиниха САЩ в план за саботаж на зимните олимпийски игри, които ще започнат в столицата Пекин следващата седмица. 

Обвиненията на домакините са свързани с това, че според тях американците ще платят на олимпийци от дадени държави, за да не се влагат напълно в състезанията си и да критикуват Китай.

Това е поредно покачване на напрежението в отношенията между двете световни суперсили. Американците вече обявиха дипломатически бойкот на Игрите в Пекин, като получиха подкрепа от няколко други държави в това свое начинание.

Американското посолство в Китай категорично отхвърли обвиненията и подчерта, че в никакъв случай не подготвя глобална кампания за какъвто и да било бойкот на Олимпиадата.

Въпросното издание, China Daily, което излиза на английски, но е финансирано от местната комунистическа партия, цитира неназовани източници с твърдението, че “американците имат план да финансират участници от различни държави, за да могат те да участват пасивно в Олимпиадата, а също така и да изразяват недоволството си спрямо организацията и всичко, свързано с домакинството на надпреварата”.

Щатите са една от страните, които обвини Китай в системно нарушаване на човешките права - нещо, което напълно очаквано домакините на Игрите отрекоха.