Толкова е горещо, че подметките на обувките се стопяват.

Зрението се размазва, а гърлото отказва да поеме каквото и да е количество въздух, от което отчаяно се нуждаеш.

Вероятно така се чувстваш, ако си в устата на вулкан, който клокочи с намерение скоро да изригва.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ ОТ ЧУДОВИЩНОТО БЯГАНЕ В ДОЛИНАТА НА СМЪРТТА>>>

Едно денонощие на върховно изпитание, в което тялото ти, главата ти, а и душата ти, са на път да се отделят от теб. Ако го завършиш, няма сила на света, която да те уплаши.

На 15 юли, само след няколко часа, ще започне поредното издание на най-тежкото маратонско бягане на планетата.

Стартовата точка - най-ниска като надморска височина в цяла Америка

Нищо чудно това да е и на най-тежкото състезание изобщо, което се провежда в света. Това е повече от спортна надпревара. Това е тест за човешките възможности и понякога - какво има отвъд тях.

Маратонът Бедуотър, както е наричан заради стартовата си точка, е без съмнение най-трудното бягане.

Всяка година в средата на юли, когато температурите в тази точка от Калифорния са най-високи, тук се събират само най-подготвените, най-лудите и готови за предизвикателство ултрамаратонци в света.

И малцина от тях успяват да завършат, въпреки че са каймакът на издръжливост и воля.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Мястото е в Долината на смъртта. Стартът е на 85 м под морското равнище, в най-ниската точка от континенталната част на Северна Америка - платото Бейсуотър.

Трасето в наши дни е 217 километра, въпреки че от стартовата до финалната точка (входа на планината Уитни), на картата ще видите дистанция от само 17-18 км. Зобикалянето на планини, изкачването, слизането... Общо 217 ужасни, нечовешки километри.

Температурите по това време на годината са от 46 до 53 градуса. През 2018-а бяха измерени към 48 градуса в 23 ч вечерта... Просто тук вечер не захладнява.

Денивелациите по трасето сумират общо около 5-километрова дължина, като финалът е с изкачване към Уитни до близо 4000 м.

Просто за десерт, ако не ви стигат двайсетината часа бягане в пресечена местност и в нечовешка жега.

Долината на смъртта е близо

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Обувките тук наистина се топят понякога. Буквално се разтапят подмектите и се налага смяна. Опасността да припаднеш е огромна, в новите времена колите със спомагателен екип вече са на линия. Преди ги е нямало.

Историята тръгва от началото на 70-те, когато един ентусиаст на име Ал Арнолд няколко пъти опитва и не успява да избяга дистанцията.

Накрая успява през 1977-ма, а след това никога повече не стъпва в Долината на смъртта. В книгата си разказва, че това е най-ужасното място на планетата, но му е благодарен за предизвикателството, което е доказало на Ал, че няма невъзможни неща.

През 2000-ата година руснакът Анатолий Кругликов стана първият чужденец, някога печелил маратона в Бедуотър. След това бразилци (два пъти), мексиканец, японец, португалец, а през миналата година италианецът Микеле Гралиа, взимаха престижната победа.

През 2017-а за първи път успя да завърши най-кошмарното бягане на планетата и българин - Краси Георгиев, ултрамаратонец. Той обича предизвикателствата, а това е най-сериозното в света.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Финалът е в местността Whitney Portal - входът към планината Уитни

Времената?

Рекордното постижение при мъжете за завършване на 217-километровата дистанция е на Пийт Костелник от 2016 г. Той успя да финишира за 21 часа, 56 минути и 32 секунди. Стартира през нощта, което би следвало да е направило бягането по-лесно, твърдят правилата на ултрамаратона. Най-бързото време на дистанцията от човек, тръгнал през деня, е 22:51:29 ч, дадено от Валмир Нунес.

Рекордът при жените е малко над 25 часа.

Ето ви и още нещо интересно по темата. Всяка година има и състезание по цялата дистанция за хора над 60 години. Чапмън Маркъл, американка на 63, завърши за 34 часа и половина през 2018-а, за да постави рекорд.

"Бягането тук е огромен стрес за организма - обяснява Шон Бърдън, който е професор в университета в Айдахо, но и ултрамаратонец. - Трябва да приемаш не само вода и течности, но и храна, и то определена. Иначе има голям риск да умреш от състояние, наречено хипонатремия. То идва, когато реално изгубиш цялото количество сол в организма си, защото си заменял изкараната пот само с вода. Мускулите ти просто се разпадат, но това е само началото."

Немалко много добри, подготвени и опитни маратонци не успяват да завършат.

Има и други случаи - например Пам Рийд, който припадна пред репортерите, след като спечели преди 4 години. Тялото му просто бе успяло да издържи до финала, но се предаде след това.

Във вторник тази лудост отново ще събере в Долината на смъртта чудаци, готови да тестват своите възможности до абсолютната им граница.

И отвъд.

Дано си носят няколко чифта обувки за бягане и огромен запас от воля.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ ОТ ЧУДОВИЩНОТО БЯГАНЕ В ДОЛИНАТА НА СМЪРТТА>>>

Температурите са между 46 и 53 градуса

Снимка: Getty Images/Guliver Photos