Естер Ледецка затвърди статута си на една от най-великите зимни олимпийки със своето трето злато едва на 26-годишна възраст.

Още по-впечатляващото при чехкинята е, че тя спечели своите три титли в два различни спорта, като днес защити златото си в сноуборда. Ледецка убедително спечели дисциплината паралелен гигантски слалом, в която триумфира и преди четири години в Пьончан.

През този сезон тя бе участвала само в две сноуборд състезания, но въпреки това преодоля квалификациите с най-добро време, оставяйки с главозамайващите почти три секунди зад себе си втората в класирането.

В елиминиациите Ледецка последователно победи Надя Охнер от Италия, Александра Крол от Полша, Мишел Декер от Нидерландия и австрийката Даниела Улбинг във финала.

Любопитно, че всяка от съоперничките на Ледецка е с резултат DNF. Нито една от тях не финишира, допускайки грешка в опитите да настигне бързата Ледецка.

Мнозина се съмняваха, че тя ще има успех в сноуборда, защото в последните години тя изцяло се посвети на ски-алпийските дисциплини, в които спечели слато от супер гигантския слалом в Пьончан.

Няма да е изненада, ако тя успее да грабне още някой медал от ските.

Иначе на подиума в сноуборда се наредиха Даниела Улбинг от Австрия със сребро и Глория Котник от Словения с бронз.

При мъжете шампион стана Бенямин Карл от Австрия, втори е словенецът Тим Маснак, а третото място е за Виктор Уайлд от Руския олимпийски комитет.