Най-добрият български биатлонист Красимир Анев спечели европейската титла в най-тежката и престижна дисциплина - индивидуалното на 20 км за мъже. Първенството се провежда на олимпийския център "Раубичи" край беларуската столица Минск

31-годишният самоковец, който през 2018 г. стана европейски вицешампион в преследването и взе бронз в спринта, измъкна титлата "под носа" на олимпийския шампион и носител на Големия кристален глобус Тарей Бьо.

Краси пропусна само 1 от 20-те мишени и измина трасето за 53:18.1 минути, докато норвежецът направи общо 3 грешки при четирите си стрелби и остана на 3,7 секунди зад българина. На трето място се класира 21-годишния съотборник на Бьо - Ендре Стрьомсхайм, който добави 2 наказателни минути към времето си. Младият норвежец излезе на второ място след последната стрелба, но не успя да направи добра финална обиколка и да изпревари Тарей Бьо. Така Стрьомсхайм спечели бронз, като остана на 11 секунди зад Анев.

Шестицата допълниха чехът Ондрей Моравец, руснакът Матвей Елисеев и литовецът Карол Домбровски.

До момента Красимир Анев бе спечелил 4 сребърни и 4 бронзови медала от Европейски първенства, но така и не успяваше да стигне до титла. 

"В последния момент решихме, че ще стартирам в Минск. Говорихме с федерацията и взехме решение. Надявам се да направим и добра смесена щафета. Разбрах, че се бавя по трасето. Стрелях бавно, защото имаше постоянен вятър. Помогна ми факта, че се готвих на Белмекен, а там има силен вятър. Винаги съм щастлив да идвам в Беларус и Русия - това са държави, близки до нашата славянска култура", сподели след финала новият европейски шампион пред руската телевизия "Матч ТВ".

Снимка: Twitter

В стартовия списък, включващ общо 109 биатлонисти, бяха и Владимир Илиев, Димитър Герджиков и Антон Синапов. С най-предно класиране е Илиев - 23-ти, Синапов е 51-ви, а стартиралият с номер 75 Герджиков се отказа и не довърши състезанието, след като направи 7 грешки след първите две стрелби.

Снимка: Скрийншот