Норвежецът Хенрик Кристоферсен стана световен шампион в слалома на първенството по ски-алпийски дисциплини, което се провежда във френския курорт Куршевел.

Победата му може да бъде описана като истинска сензация, след като в първия манш беше на 16-о място. Но след необикновен втори манш стигна до сензационен златен медал в Световното първенство, информира БТА.

28-годишният скандинавец завърши първи с време 1:39.50 минути (1-и манш: 47.84 секунди, 2-и манш: 51.66 секунди). Втори се нареди гръцкият състезател Ей Джей Гинис, който изостана на 0.20 секунди. Медалът е първи за Гърция на Световно първенство в алпийските ски.

Третата позиция е за Алекс Винацер (Италия), чието време е с 0.38 секунди по-слабо от това на победителя. Топ 6 допълниха Клеман Ноел (Франция) на 0.41 секунди, Себастиан Холцман (Германия) - изоставане от 0.62 и Марко Шварц (Австрия) c 0.65 секунди дефицит от Кристоферсен.

Кристоферсен има впечатляващите 23 победи в Световната купа в слалом, но никога не е печелил злато в слалом на Олимпиада или Световно първенство. Ето защо разочарованието беше голямо, когато след първия манш в червената линия светна изоставане от 91 стотни зад лидера Мануел Фелер и 16-о място.

Getty Images

В паузата между двата манша баща му Ларс Кристоферсен даде интервю пред телевизия TV3 и заяви, че синът му има само един шанс - да кара като камикадзе във втората част на състезанието и да се надява на добро стечение на обстоятелствата.

След малко проблеми на старта, 28-годишният състезател наистина се развихри и поведе в състезанието. Но следващите спускащи се скиори все финишираха зад норвежеца, който бавно, но сигурно започна да осъзнава, че има възможности за медал. И когато водачът в първия манш Мануел буквално се провали в своето спускане, Кристоферсен можеше да отпразнува първото си злато в голям шампионат.

Представянето на българите включваше четирима скиори, като голямата звезда Алберт Попов отпадна в след първия манш. Същото се случи и с Константин Стоилов. Братята Калин и Камен Златкови продължиха, но само Калин завърши. Неговото време е 1:47.15 минути или изоставане от 7.65 - резултат, който го нарежда на 40-о място. Брат му Камен не завърши втория манш.