Отборът по бобслей на Ямайка е решен да остави следа на Олимпийските игри в Пекин, които започват следващата седмица. Една от най-топлите страни в света се превърна в култова история с участието си на Игрите в Калгари през 1988 година, когато за първи път имаше представители в бобслея на зимна Олимпиада.

Тогава ямайците вдъхновиха култовата филмова лента “Леден болид”.

За последно обаче карибската държава имаше представител в отборната надпревара на олимпийски игри през 1998 година в Нагано. Съставът имаше не един или два проблема преди участието си в Пекин, като се справи както с пандемията, така и с COVID-19, за да стигне до най-големия спортен форум.

“За първи път се срещнахме на 18 септември, като това не бе по наша вина, а заради ограниченията за пътуване, породения от COVID-19. Това, което постигнахме за толкова кратко време, е признак колко здраво работи всек иедин от нас. Всички бяхме обединени около целта си и всеки направи така, че да я изпълним”, каза пилотът на боба - Шануейен Стивънс.

Ямайците изпуснаха за съвсем малко предишната Олимпиада - в Пьончан през 2018 година, когато не успяха да се класират.

“Подготовката ни бе възпрепятствана от пандемията, като трябваше да оцелеем и от финансова гледна точка, но го направихме. Искаме да се представим по възможно най-добрия начин и да бъдем добри посланици на страната си”, каза още Рийд.

Ямайка ще има представители в още две дисциплини извън мъжката четворка - мъжките двойки и единичния бобслей при жените.