Легендарната гребкиня Екатерина Карстен (вдясно на снимката) от Беларус ще стартира 29-ия си състезателен сезон в България на първата Световна купа, която ще се проведе в Пловдив от 10 до 12 май. Това съобщава сайтът на Международната федерация по гребане (ФИСА) в превюто си за състезанието.

Карстен е заявена в скифа, след като на Световното първенство в България през миналата година тя представи страната си в четворката скул.

В уникалната си състезателна кариера Карстен има две олимпийски титли, сребърен и два бронзови медала в женския скиф. Петкратна световна и двукратна европейска шампионка.

Беларускинята е родена на 2 юни 1972 година и на Световната купа в Пловдив ще бъде на почти 47 години. Тя е добре известна на българската публика заради епичното си съперничество с Румяна Нейкова. На Олимпийските игри в Сидни 2000 Карстен спечели титлата след съмнителен фотофиниш, след чието разчитане е определена за шампион за сметка на българката.

В Атина 2004 Карстен е втора, а Нейкова - трета.

Големият реванш за българката е в Пекин 2008., когато печели златен олимпийски медал, а Екатерина остава с бронз. Беларускинята преследва участие на 7-ми Олимпийски игри.

В България ще гребе и олимпийската шампионка в скифа от Лондон 2012 Мирка Кнапкова от Чехия.

Финалното решение на Българската федерация по гребане е страната да участва със 7 лодки на Световната купа, като част от гребците в младежка възраст и за тях стартовете ще бъдат основно за трупане на опит.

В Пловдив ще се състезават европейската шампионка за жени до 23 години Десислава Георгиева, Мадлен Маркова и Кристиан Василев на скиф, двойките скул Станимир Халаджов/Рангел Кацарски и Николай Георгиев/Георги Чавдарски, както и Лазар Пенев и Антоанета Караиванова на скиф лека категория.

От състезанието заради контузия в ръката отпадна европейският шампион и бронзов медалист от Световно първенство за младежи Борис Йотов, който през миналата година участва на Световния шампионат в Пловдив в двойка скул с Кристиан Василев.

Заявки са подадени от гребци от 24 държави.