Четирикратният олимпийски шампион и един от най-изявените бегачи на средни дистанции в историята - Мо Фара, загатна за край на кариерата си след само три месеца.

Той обяви участието си на Лондонския маратон на 23 април, но освен това намекна, че на този етап планира това да е последното му състезателно бягане на професионално ниво.

Фара, който месец преди маратона ще навърши 40, от няколко години се насочи към дългите дистанции, но без успеха, на който се надваше. Той получи и няколко травми, а най-тежкият му момент в кариерата бе преди две години, когато не успя да вземе квота за Олимпиадата, където да защитава двете си поредни титли на 10 000 метра.

Легендарният британски бегач така и не даваше ясни прогнози за бъдещето си, но вече обяви, че със сигурност ще участва на Лондонския маратон.

Той обаче намекна, че може би това ще е последното му бягане, макар да остави отворена вратичка за бъдещето.

"Без подкрепата на феновете, нямаше да се подготвя за Лондон. Мисля си, че това ще е едно прекрасно сбогуване с публиката.

Имах невероятна кариера, а да я завърши в Лондон би било прекрасно. Исках да си дам още един шанс, да видя какво мога, да проверя на какво ниво съм.

Няма какво да доказвам, постигнал съм всичко. Няма да ходя на Олимпиадата в Париж, поне не го планирам. Бих размислил само, ако има проблем с останалите в отбора и бъда повикан. В противен случай искам да мисля само за Лондон, за нищо друг след това", сподели той.