Потресаващата истинска история на Мо Фара е тема номер една в света на спорта, след като легендарният атлет - най-титулуван на дълги разстояния в новата история на леката атлетика, се изповяда в документален филм. Той бе изработен специално, за да бъде разказан животът му.

А той си е за филм. И толкова години никой не е знаел истинските факти около детството и миналото на сър Мо, който дори не се казва така. Досега във визитката му пишеше, че е избягал от Сомалия с родителите си и те са намерили убежище в Англия, където е отгледан и е пробил в атлетиката.

Историята е друга и я разказа от първо лице Мо Фара - или Хюсеин Абди Кахин, както е истинското му име. Той не го е забравил, въпреки че му е било забранено да го използва в първите години на Острова.

Момчето е доведено в Англия като част от схема за трафик на хора, когато е бил на 8 години.

Баща му е застрелян на улицата в Сомалия четири години по-рано. Първоначално е взет от семейство в Джибути, а след това е вкаран в Обединеното кралство с фалшив документ, на който е пишело, че се казва Мохамед. Забранено му е да казва другото си име. Убеждавали са близките му в Сомалия, че отива да живее при приемно семейство в Лондон, но истината се оказва друга.

Embed from Getty Images

Затворен е в апартамент в Хоунслоу, в Западен Лондон, а всички контакти с родината и роднините му са унищожени. Заедно с други деца е принуден да слугува в къщи на британци, не е допускан да иде на училище и му е забранено да казва друго, освен, че се казва Мохамед Фара.

Едва на 12 тръгва на училище, като нито говори, нито пише на английски език, а и не общува с никого. Алън Уоткинсън, за когото атлетът говори с възхищение в излъчения филм, го спасява - това е учителят, който забелязва, че момчето може и да не говори, но тича удивително правилно, като истински лекоатлет.

И го записва в отбора на местното училище, обръщайки внимание на треньорите да работят с него за приобщаване към тима. Именно Уилкинсън се досеща в каква схема е забъркано детето, свързва се със социалните служби и те поемат грижа, като му намират приемно сомалийско семейство.

"В този момент всичко се промени - разказва четирикратният олимпийски шампион. - Започнах да общувам с хора, но решихме да запазя името, с което бях тръгнал на училище и вече бях свикнал. През 2000-а година получих първите си истински документи, макар и те да не бяха... истински, защото аз не се казвам Мохамед Фара по рождение. Все пак вече бях официално гражданин на Великобритания."

Издирва истинските си документи, датата на неговото раждане е била подправена, но поне годината е истинска - 1983-а. Разказва всичко това днес, защото е разбрал от филм по BBC, че всяка година се разкриват хиляди такива случаи и днес във Великобритания.

"Мислех си, че трафикът на деца тук отдавна е в миналото - казва в лентата Фара. - Искам светът да знае моята история, за да се обърне повече внимание на това. Не всички имат моя късмет."

Британското външно министерство ще се запознае със случая след излъчването на документалния филм и признанията на атлета.

Шесткратният световен шампион на 5000 и 10 000 м може по закон да бъде лишен от британско гражданство, но в неговия случай няма голяма опасност да се случи. Уилкинсън и други свидетели са готови да се явят и да дадат показания, че детето е вкарано в Англия насилствено и без негово съгласие във възраст, в която не е осъзнавало как може да направи това незаконно само.

Embed from Getty Images