Световният шампион в колоезденето - Матийо ван дер Пул, триумфира по убедителен начин в една от емблематичните класики - Обиколката на Фландрия.

Нидерландецът за трети път в своята кариера спечели надпреварата в сърцето на Фландрия, като също така постави рекорд за най-добро време в 111-годишната история на тази класика.

Ван дер Пул освен това постигна и една от най-убедителните победи в дългата история на това състезание, завършвайки с над минута и половина пред своите преследвачи.

Световният шампион завърши необезспокояван, като дори имаше време да спре на финалната линия и да вдигне високо своя велосипед.

Така 29-годишният нидерландец се превръща в един от седемте колоездачи, печелили Обиколката на Фландрия по три пъти, а целта пред него е ясна, да вземе четвърта титла и да стане №1 в историята.

Снимка: АР/БТА

Ключовият сегмент от днешното 270-километровто състояние бе емблематичният павиран хълм Кьопенберг, който стана още по-сложен заради дъжда.

Именно там, където голяма част от колоездачите спираха и бутаха, Ван дер Пул премина по впечатляващ начин, откъсна се и започна да трупа преднина.

Всичко това се случи при 44 километра до финала, а постепенно световният шампион започна да увеличава преднината.

С оставащи около 30 километра и преследвачите осъзнаха, че няма как да го настигнат и се отказаха от битката за първото място. Просто нямаха шанс.

Така Матийо ван дер Пул за трети път след 2020-а и 2022-а е господарят на Фландрия. Втори завърши Лука Мозато, който във финалния спринт за второто място надви Майкъл Матюс.

Снимка: АР/БТА