Едмонд Назарян няма да се бори на Олимпийските игри в Париж тази година, след като не успя да се възстанови навреме за последната квалификация в Истанбул. Схватките започват в четвъртък, 9 май, а българският национал не успя да си спечели квота на световното първенство и пропусна първата квалификация в Баку през миналия месец.

Назарян отпада заради възпаление на стара травма, а на негово място на 60 кг ще се бори Недялко Петров, който спечели пето място на европейското първенство за мъже през 2018. Дебют на подобен форум ще направи Калоян Иванов, който ще стартира във вакантната от Кирил Милов категория до 97 кг.

На тепиха при 77-килограмовите класически стил се завръща Айк Мнацаканян, трети в света и в Европа, съобщават от Българска федерация по борба (БФБ). При 67-килограмовите пък ще излезе Абу Муслим Амаев, двукратен бронзов медалист от европейски първенства.

В свободния стил в тежка категория до 125 кг ще излезе Георги Иванов, който на предишната квалификация дебютира при класиците, но не успя да спечели квота. По-рано този сезон европейският шампион до 23 години стана първи на "Дан Колов" и спечели златния пояс.

При 74-килограмовите ще стартира Рамазан Рамазанов, трети в света и втори в Европа, а в по-горната категория до 86 кг ще спори неговият брат Магомед Рамазанов. Той се състезава от този сезон за България.

В своите категории олимпийските квоти ще атакуват опитните Георги Вангелов (57 кг), пети от игрите Токио 2020, както и Микяй Наим, европейски вицешампион и носител на златния пояс "Дан Колов" от 2021-а.

При жените Юлиана Янева ще направи дебют в по-горната за нея категория до 76 кг. Мими Христова ще направи нов опит да вземе виза в категория до 68 кг. При 57-килограмовите ще стартира Евелина Николова, бронзова олимпийска медалистка, а Миглена Селишка, номер 1 в Европа от 2020-а, ще излезе при най-леките до 50 кг.

Първите трима във всяка категория взимат квоти, а между двамата бронзови медалисти ще има допълнителна среща.

На турнира ще има двама български съдии - Димитър Чифудов и Недялко Кирезиев.

Надпреварата започва в четвъртък със схватки при мъжете в класическия стил.