Най-добрата българска биатлонистка Милена Тодорова направи силно състезание в спринтовата дисциплина от 7,5 километра на биатлона в Олимпийските игри в Пекин.

24-годишната състезателка от Троян завърши на 17-о място и така донесе най-добър резултат за България в женския биатлон от 16 години. За последно по-добро представяне направи Екатерина Дафовска, която завърши осма в масовия старт на Игрите в Торино през 2006 година.

Конкретно в спринта това е най-силен български резултат от 2002-а, когато Ирина Никулчина завърши на 11-о място, Дафовска на 15-о и Павлина Филипова на 17-о.

Тодорова направи грешка в първата си стрелба, но във втората излезе "чиста" и проведе много силна последна обиколка. Изоставането й спрямо победителката е 1:31.1 минута, което й дава добри шансове за престижен резултат и в преследването, което е в неделя. 

Безапелационна олимпийска шампионка днес стана водачката в световната купа Марте Олсбу Ройзеланд от Норвегия, която завърши с две чисти стрелби и време от 20:44.3 минути. Това е второ злато за Ройзеланд от Игрите след това в смесената щафета.

Снимка: Getty Images

Норвежката дублира тази дисциплина, в която спечели и световна титла през 2020 в Антхолц.

Сребърното отличие заслужи младата шведка Елвира Йоберг, която също завърши без грешки в стрелбата и на изоставане от 30,9 секунди спрямо победителката.

Сестрата на олимпийска шампиона от Пьончан Хана Йоберг спечели първия си медал изобщо от голямо първенство, но той не е изненада заради силното й представяне през сезона.

Бронзът е за красивата италианка Доротея Вирер, която също повали всички мишени, но ски бягането й бе разочароващо. То й отреди изоставане от 37,2 секунди зад Ройзеланд.

За 31-годишната Вирер все пак това е първи индивидуален олимпийски медал и общо трети бронз след двата в смесената щафета от Игрите в Сочи и Пьончан.

В топ 10 завършиха още Лиза Хаузер (Австрия), Ингрид Тандреволд (Норвегия), Кристина Резцова (РОК), Ана Магнусон (Швеция), Юлия Джима (Украйна), Анаис Бесконд (Франция) и Алина Стремус (Молдова).

Другите българки:

Мария Здравкова завърши на 78-о място с една грешка в стрелбата и изоставане от 3:54.8 минути.

Даниела Кадева направи също една грешка и завърши на 84-о място на 4:42.1 минути зад победителката.

Лора Христова остана последна 89-а в надпреварата с четири грешки и изоставане от 5:43.4 минути.