Случаят с Камила Валиева, 15-годишната звезда на фигурното пързаляне, продължава да е тема №1 около Олимпиадата в Пекин.

Руските медии следят всяка крачка на момичето, което изуми с първия в историята четворен скок при жените в понеделник, в отборната надпревара.

Валиева е уличена в използване на субстанция, попаднала в списъка на забранените, твърди медията "Inside the Games". От МОК или руската делегация още няма потвърждение, но забавянето на награждаването от състезанието с цели три дни ясно говори, че проблем има.

Според "Sports.ru" има доста мистерии около пробата на Камила, за която съобщават публикациите от сряда вечер.

Първо, допинг тестът е направен през декември, а не по време на игрите в Пекин.

За това руското издание съобщава, позовавайки се на човек от отбора по фигурно пързаляне. Защо резултатите се виждат сега, ако в тях има нещо нередно? И ако има наистина, как Валиева е допусната до игрите?

Докато Валиева тази сутрин се появи на тренировка, снимана от десетки камери на руски и световни телевизии, притеснена и объркана, един от водещите спортни доктори на Русия обясни и какъв препаратът, за който се твърди, че е "светнал" в пробата на момичето.

"Триметазидин или Предуктал (търговското название) е отдавна забранен и в списъка - казва Валентин Белявски, който е бил лекар на футболни и волейболни отбори, както и на такива по бокс, гребане и т.н. - Известно е и изключвам да е дадено на състезател съзнателно. Няма как да не се види при проба. Ние имаме същият продукт тук, в Русия, и се казва милдронат. Триметазидин се прави във Франция.

Това е кардиопротектор, метаболик. В спорта го дават на хора с притеснения за сърцата. Като цяло той дори не е допинг в смисъла, че повишава възможностите и представянето на някой спортист. По-скоро е "аптечен допинг" - влиза по някакви критерии в списъка, седи си там и това е. Няма как да подобри резултат на спортист.

И преди са хващани състезатели с него, но в далеч по-тежки и изискващи спортове като гребане, например. Там наистина има притеснения за сърцето на състезател. А ако е взиман в извънсъстезателен период, както се твърди при Валиева, направо е необяснимо.

Има и нещо друго - аз знам как работи антидопинговата агенция. През декември отварят проба А, ако е положителна или съмнителна, до дни отварят проба В. Ако е отрицателна, пак отварят тест В, но може да не е веднага. Това е и единственото обяснение за смута сега - ако тогава пробата на състезателката е била наред, а сега са отворили по някаква причина втората и има следи от нещо нередно."