Международният олимпийски комитет взе отношение около актуалната тема в последната седмица за трансджендърите в спорта.

Всичко започна, когато Международната федерация по плуване официално забрани транссексуални плувци да се състезават срещу жени. Решението бе взето с гласовете на 71% от федерациите и макар да срещна огромно одобрение в плувните среди, то бе остро критикувано от десетки организации с ЛГБТ насоченост по света.

След плуването, леката атлетика също обяви, че скоро ще вземе подобно решение, според което, всеки преминал през пубертета като мъж, няма да има право да се състезава срещу жени в нито един етап от кариерата си.

На фона на това обаче в немския футбол се взе коренно различно решение, което премахна половия признак и вече транс футболистите сами ще могат да избират дали да играят в мъжки или женски отбори.

Разнородните решния във всеки спорт притиснаха МОК да предприеме действия, а от Олимпийския комитет обявиха, че всеки спорт сам ще решава как да процедира със транссекусалните атлети.

От МОК ще подкрепят решението на всяка една федерация, независимо какво е то, като тези правила ще бъдат прилагани и по време на Олимпиадата.

Говорителят на МОК - Марк Аданс, кометнира темата по следния начин:

"Ситуацията е много сложна и спорна. Справянето с нея трябва да премине с поддържане на баланс и справедливост. Това, в което сме сигурни е, че всеки спорт сам трябва да реши как да процедира.

Все пак във всеки различен спорт атлетите получават ралично предимство, а понякога дори не получават такова.

Именно заради това оставихме отворени граници, които позволяват на самия спорт да вземе решение за всичките си дисциплини и категории. Ние няма да слагаме всичко спортове под общ знаменател".

В МОК са достатъчно либерални по темата, защото както знаем по време на игрите в Токио преди година, новозеландката Лоръл Хъбърд се превърна в първия транссексуален атлет на подобно ниво.

Роденият като мъж Хъбърд, който се бе подложил на програма за понижаване нивата на тестостерон в тялото си, се яви в състезанието по вдигане на тежести като жена, но така и не записа нито един успешен опит.