Сериозен претендент за домакинство на Летните олимпийски игри през 2036 година се намеси в битката.

Става въпрос за Индия, която официално обяви, че ще издигне кандидатурата си.

Новината бе съобщена от спортния министър на страната Анураг Такур, според когото голямата цел е утвърждаване като световна спортна сила.

"Ако Индия влага толкова много усилия в промотирането на спортове, мога да ви уверя, че не само ще приемем Олимпиадата, а ще я приемем по подобаващ начин", сподели той в интервю за Times of India

Такур добави, че пътна карта, очертаваща всяка стъпка около кандидатурата, ще бъде представена на срещата на МОК в Мумбай идния септември с пълната подкрепа на правителството. Припомняме, че МОК вече определи домакините на следващите три издания на Летните игри - Париж (2024), Лос Анджелис (2028) и Бризбън (2032).

Ако кандидатурата на Индия е успешна, тя ще се превърне в четвъртата азиатска страна, която домакинства на Олимпиада след Япония, Южна Корея и Китай.

Индия прие Игрите на Британската общност през 2010, но събитието бе помрачено от обвинения в корупция. Още няколко други страни обявиха намерението си за кандидатура на Игрите след 14 години, включително Индонезия, Южна Корея и Катар.