На 96 години почина Балбир Синх, най-голямата спортна икона в индийската история.

Той е считан и за един от най-великите в играта хокей на трева, като рекордът му по голове на олимпийски игри в този спорт остава неподобрен - 22.

Синх е трикратен олимпийски шампион като капитан и централен нападател на Индия от игрите Лондон 1948, Хелзинки 1952 и Мелбърн 1956. Бележи общо 6 пъти на трите финала за златните медали, което също е рекорд.

Посрещането на отбора след игрите в Лондон е потресаващо, като се смята, че няколко милиона са носили на ръце играчите километри. Финалът през 1948 г. е символен в историята на Индия и неслучайно посрещането е толкова горещо.

На тези игри страната за първи път се явява като независима (обявява пълна свобода от Великобритания година по-рано), а на финала са победени точно домакините. Успехът с 4:0 е аплодиран от над 60 000 зрители на "Уембли", които награждават с ръкопляскания индийците и тяхната звезда Синх, наречен в местните вестници "покорител на "Уембли".

На следващите два олимпийски турнира Индия защитава титлата си.

Синх продължава забележителните си успехи и като треньор, след като през 1971 г. води страната до бронз от Световно първенство, а четири години по-късно - до титла.

През 2002 г. е избран за Спортна личност на XX в. в Индия.