Дебютантът в "Тур дьо Франс" Ремко Евенепул използва доста цветущи думи по адрес на колегата си Йонас Вингегор, който е двукратен и актуален шампион в най-престижната колоездачна надпревара в света. Белгийският колоездач не бе доволен от поведението на Вингегор и останалите му съотборници във вчерашния девети етап на Обиколката и нямаше притеснения да сподели мнението си.

Евенепул, който е шампиоон от Обиколката на Испания, където е печелил също и класацията за катерачи и млади колоездачи, не бе никак щастлив от тактиката на датчанина Вингегор и съотборниците му от "Висма Лийс а Байк" в деветия етап на състезанието, завършил вчера.

"Понякога трябва да имаш топки, за да се състезаваш. А за съжаление в този етап Йонас май ги нямаше, но в крайна сметка трябва да приемем тактиките и конкретни ситуации по време на състезания", каза недоволният белгиец.

Лидерът в генералното класиране Тадей Погачар също не бе доволен, но в крайна сметка не стигна толкова далеч в изказванията си, колкото Ремко.

Словенецът негодува от това, че Вингегор и останалите от "Висма" се концентрират повече върху него, отколкото върху собствнеото си представяне.

Йонас Вингегор

Снимка: AP/БТА

Колоездачът на "ОАЕ" е с жълтата фланелка и има преднина от 33 секунди пред Евенепул ("Судал Куик Степ") и 1:15 минути пред Вингегор, който е трети. Четвърти е друг словенец - Примож Роглич ("Ред Бул Бора"), а пети е Хуан Аюсо, който също кара за отбора на Погачар.

Деветият етап бе спечелен от Антони Тюржис. Французинът от отбора на "Тотал Енержи" изпревари Том Пидкок ("Инеос") и Дерек Гий ("Израел Премиър Тех") с финален спринт.

Днес Обиколката има почивен ден, а утре предстои етап №10 - 187.3 километра между Орлеан и Сен-Аман-Монрон.