Колумбиецът Еган Бернал, една от звездите на колоезденето вече години наред, няма да участва на Олимпиадата в Париж. Колумбиецът не е бил пуснат от клубния си отбор Ineos Grenadiers, съобщиха от федерацията на родната му страна.

27-годишният южноамериканец е шампион на "Тур дьо Франс" от 2019 година, като в същото издание на надпреварата освен в генералното класиране, завърши като първи и при младите колоездачи. През 2021-а година той спечели и "Джиро Д'Италия", като паралелно с титлата пак бе първи и при младоците.

Колумбийците обявиха, че "Бернал е бил избран още на 12 юни да участва на Игрите в Париж, но след това не е получил разрешение от отбора си".

В отговор на това твърдение на федерацията от Ineos отказаха да потвърдят, че е имало подобно развитие на ситуацията. Бернал трябваше да кара в олимпийската надпревара на шосе, която предстои на 3 август, заедно с Даниел Фелип Мартинес, който пък e част от отбора на Bora-Hansgrohe и изглежда няма подобен проблем.

В крайна сметка Бернал ще бъде заменен от Сантиаго Буйтраго от отбора на Bahrain Victorious.

Тазгодишното издание на Обиколката на Франция започва утре и ще приключи в Ница на 24 юли. За първи път в историята "Тура" няма да финишира в Париж, а причината за това е логична - провеждането на лятната Олимпиада във френската столица.

Надпреварата ще стартира в италианския град Флоренция.