В София бе открита най-голямата зала за катерене на Балканския полуостров - "Balkan Climbing". Залата разполага с катерачна площ от над 3000 кв. м. и над 300 различни маршрута за катерене. Съоръженията са пригодени както за професионалисти, така и за любители на спорта на всяка възраст.

Главна роля в откриването имаха световните шампиони от националния ни отбор по спортно катерене Александра Тоткова и Николай Русев, които направиха демонстрация на съоръженията. В демонстрацията се включиха още катерачи от различни поколения, най-малкият от които на 6 години, а най-възрастният на 79.

По един от най-трудните маршрути в залата пък премина легендарният Николай Петков - първият и единствен човек, обходил трите ръба на Еверест. На 65-годишна възраст той показа невероятните си умения, обирайки аплодисментите на присъстващите. Маршрутите тества и Кънчо Долапчиев един от доайените на ски алпинизма, взел участие в легендарната българската експедиция до Еверест през 1984 г

Звездното спортно присъствие бе допълнено от олимпийската ни шампионка в бокса - Стойка Кръстева, както и великият Йордан Йовчев. Двамата също се покатериха успешно по една от стените и изразиха възхищението си от залата "Балкан".

На откриването вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел заяви, че за спорта и приключенския дух граници няма.

"Спортът дава волята да се превърнеш в шампион, да даваш най-доброто от себе си. Спортът е сила за постигане на резултати и да не познава граници човешкият дух и тяло. Днес откриваме съоръжение на световно ниво. Спортна зала за катерене и тренировъчен център "Балкан" е уникална по рода си зала - модерна и иновативна, прекрасно място за спорт и подготовка за състезания. В този нов тренировъчен център талантливите спортисти на България могат да развиват уменията си и носят още по-високи постижения за страната ни", заяви Мария Габриел.

"Положените усилия имат своя резултат и това е зала "Балкан". Това съоръжение ще допринесе много за популяризирането и развитието на спортното катерене в България, Европа и света", заяви Георги Пенев, помощник треньор на националния отбор по катерене на България и представляващ зала "Балкан".

"Амбициите и мечтите ни са насочени към децата. Залата е проектирана за всяка възраст, подходяща е като започнем от деца над три, три години и половина и стигнем до най-възрастните любители на спорта", сподели Ивайло Радков.

Калин Пешов - един от двигателите на зала Балкан, от идеята до реализацията определи откриването и като една сбъдната мечта.

"Не се отказвайте от мечтите си, защото те се сбъдват. Във всеки от нас има по едно дете, оставете го да се катери", заяви Пешов пред всички гости.

Снимка: Марио Шуманов

На 29-ти февруари залата ще бъде със свободен достъп и е отворена от 7,30 до 23 ч за всички любители на спортът, а специален гост ще бъде австрийският скален катерач Якоб Шуберт, който е четирикратен световен шампион и три пъти носител на Световната купа по катерене. Той е в България, за да направи демонстрация на залата.

Залата се намира на ул. "187-а" в София и предлага неповторимо преживяване на всички любители на спортното катерене. "Балкан" разполага с катерачна площ от над 3000 кв. м., което я прави най-голямата на Балканския полуостров. Това не е просто зала за катерене, а цяла катерачна вселена.

В залата има забавление и за най-малките посетители. Детската зона е близо 250 квадратни метра, а в нея има 2 пързалки. В съоръжението има и стена за скорост, покриваща стандартите на IFSC, обособена фитнес зона със съвременни уреди, а също така бар и ресторант.

В залата иам близо 40 TRUBLUE аутобилея, от които да се възползвате, когато нямате с кого да катерите. Специално обособена боулдър зона със 730 кв. м. катерачна площ и възможност за над 240 боулдър проблема, Moonboard, Kilterboard, Threadwall и campus board, зона за деца, стена за скорост, покриваща стандартите на Международната федерация за спортно катерене.