Олимпийският шампион от Токио 2020 Арманд Дуплантис подобри собствения си световен рекорд на овчарския скок на турнира по лека атлетика в зала във френския град Клемон-Феран.

Атлет номер едно в света и в Европа за 2022 година постигна 6.22 метра, коригирайки предишното си постижение с един сантиметър и записа шести световен рекорд в кариерата си.

Шведът започна с успешни опити на 5.71 и 5.81, след което преодоля 5.91 във втория скок.

23-годишният олимпийски и световен шампион отново нямаше проблеми на 6.01 с първия опит. Тогава той поиска височина от 6.22, която преодоля от третия път. Така Дуплантис вече има точно 60 скока над 6 метра.

Първият, който го поздрави, беше бившият световен рекордьор в дисциплината и олимпийски шампион от Лондон 2012 Рено Лавийени (Франция), който е организатор на турнира.

Дуплантис постави предишния рекорд по пътя си към спечелването на златото на Световното първенство в Юджийн (САЩ) през юли миналата година.

Къртис Маршал от Австралия остана втори в състезанието с 5.91 метра и личен рекорд, а Мено Флоон от Нидерландия зае третото място също с 5.91.