Феноменът в щангите Карлос Насар донесе четвърта титла на България от Европейското първенство в София.

19-годишният Насар защити своята титла в категория до 89 килограма с двубой от 391 килограма. Той се справи със 176 килограма в изхвърлянето и 215 килограма в изтласкването.

Така след титлите на Ангел Русев, Габриел Маринов и Божидар Андреев, злато спечели и Карлос Насар, а отличията за страната ни стават общо шест, след като Джан Зарков се отчете с бронз, а Иван Димов със сребро.

Карлос Насар освен това спечели "малките медали" в отделните движения, с което в тази класация България има общо 11 отличия.

Насар, който вече е двукратен европейски шампион и световен първенец от 2021-а буквално отвя своята конкуренция в категорията, като завърши с общо двубой от 11 килограма повече от втория в класирането.

Българинът, заради когото хиляди изпълниха трибуните на "Арена Армеец" започна със 168 килограма в изхвърлянето, а след това последователно се справи със 173 и 176 килограма.

Снимка: БТА

Той имаше комфортен аванс от пет килограма, като започна изтласкването с успешен опит на 208.

След това Карлос Насар сложи ръка върху златото с успех на 215 килограма, а когато италианецът Антонино Пицолато се провали на тази кота, вече бе ясно кой е №1 в Европа.

Карлос Насар пропусна третия си опит, а се насочи към емоционалното награждаване, а "Мила Родино" прозвуча за четвърти път в "Арена Армеец".

"Доволен съм. Можеше и по-добре, но поради крампа в крака реших да не минавам на третия си опит в изтласкването. Определено има още потенциал, който може да бъде разгърнат.

За мен подкрепата на феновете беше истинската победа и затова бях така зареден и така енергичен въпреки болежки и крампите, които получавах по причината, че съм обезводнен.

Това е истинската победа за България - толкова хора дойдоха да гледат българска европейска титла. Феновете превърнаха това състезание в любимото ми досега.

Пътят е към Олимпиадата. Ние не спираме тренировки, даже другата седмица отново съм на състезание и въобще за секунда не съм забравил за целта си и ще я гоня до край. Днес нямах температура, но поради тази температура бях свалил килограми и поради това бях обезводнен и получих крампа на крака в последния опит.

Амбициите на Карлос за тази година са златни медали на всички състезания, на които участвам. Това е страхотно усещане. Публиката пя заедно с мен и това трябваше да се случи за българския народ", заяви щастливият Насар след награждаването.

Снимка: БТА