Актуалната американска суперзвезда в спринтовите дисциплини - Ноа Лайлс, е най-бързият мъж на планетата.

Той спечели титлата в спринта на 100 метра от Световното първенство по лека атлетика в Будапеща.

Лайлс триумфира с време от 9.83 секунди и макар 100-те метра да не са неговата коронна дисциплина, той изпълни заканата си да бъде №1 в света.

Разбира се, Лайлс имаше и закана да счупи рекорда на Юсеин Болт, но на този етап не изглежда толкова близо до нейното изпълнение.

Съвсем очаквано за класически спринтьор на 200 метра, Лайлс тръгна по-бавно от конкурентите, но след 30-ия метър набра впечатляваща скорост и спечели.

Стил, който напомня на победите на най-великия в дисциплината - Юсеин Болт.

Снимка: Getty images

Иначе най-добре тръгна световният шампион от 2019-а Кристиан Колман, който обаче се срина до шестото място и всичко за него в Будапеща завърши със сълзи.

Няма как да не се отчете сензацията на второто място - Летсиле Тебого от Ботсвана с 9.88 секунди, а бронзът остана за Жарнел Хюс от Великобритания, който имаше най-добрите резултати през сезона до този момент.

Сензациите в дисциплината имаше и на полуфиналите, където фаворитът от САЩ и актувален световен шампион - Фред Кърли отпадна, а същата съдба имаше и олимпийският първенец Марсел Якобс.

За Ноа Лайлс това е трета световна титла, но две от тях са на 200 метра, а една е от отборната щафета на САЩ.

Днес доминация видяхме и на 10 000 метра, където голямата звезда Джошуа Чептегей спечели по безапелационен начин.

Той даде време от 27:51.42 минути, което бе далеч от поставения от него световен рекорд, но все пак бе достатъчно за конфортмата победа и трета световна титла в дисциплината.

На повече от секунда зад него завърши Даниел Ебеньо от Кения, който във финалните метри изпревари Селемон Барега от Етиопия, оформяйки класическия източноафрикански подиум.

Снимка: Getty images