Ноа Лайлс отправи най-смелата закана, чувана скоро в атлетиката, а и в спорта изобщо. Американският спринтьор тръгва за световното първенство в Будапеща (от 19 август) с ясна цел. И не я крие:

"Ще подобря рекорда на Юсеин Болт на 200 метра още сега, в Унгария - каза 26-годишният американец преди заминаването. - Имам ясен план и никога не съм бил в по-добра форма.

Сега ще се концентрирам върху тази дисциплина и мисля, че чога да бягам за 19.10 секунди. Знам, че имам възможностите и времето е дошло."

Лайлс е световен шампион от 2019-а и 2022-ра на 200 метра, а най-доброто му постижение е 19.31 секунди.

Рекордът на Болт, поставен през 2009-а е 19.19 сек, като се счита за бягане, което трудно може да бъде повторено някога.

Сега американецът се кани да го направи, като довери, че се е посветил изцяло на 200-те метра в последните 18 месеца.

Но Ноа е силен и на по-късата дистанция, като има във визитката си младежка световна титла победи в Диамантената лига на 100-те метра.

Върховото му постижение там е 9.86 секунди, което е доста далеч от 9.58 - извънземния световен рекорд на Болт, поставен също през 2009-а.

"Това е следващата стъпка - казва Лайлс. - Стратегията ми е ясна и за нея. След световното първенство в Будапеща стоте метра стават приоритет, а догодина идва Олимпиада. Именно там или около игрите в Париж, мисля, че ще имам силите за рекорда.

Прогнозирам, че още до края на тази година ще бягам около 9.65 секунди, може би още в Унгария. В месеците след това се надявам да сваля и останалото до рекорда."

Коментарите на Ноа Лайлс бяха приети доста скептично в света на атлетиката.

Някои легенди дори ги нарекоха "неуважителни" към постижения, които от мнозина са виждани направо като недостижими.