Норвежецът Андреас Лекнесунд е новият водач в класирането на колоездачната обиколка на Италия. Той ще облече розовата фланелка на лидер, макар да остана втори в днешния четвърти етап, в който участниците изминаха общо 175 километра между Веноза и Лаго Лачено.

Победата бе за Орелиен Паре-Пентре от Франция. Колоездачът на AG2R Citroen Team изпревари норвежкия си съперник буквално на финалната права, след като в последните километри двамата се гонеха един друг, но Паре-Пентре.

Победителят в днешния етап завърши за време от 4:16:04 часа.

Лекнесунд, който кара за Team DSM, става първият норвежец, който повежда в Джиро Д'Италия от 42 години насам, отнемайки розовото трико от Ремко Евенепул (Белгия). Скандинавецът в крайна сметка финишира на две секунди след френския си съперник, като в последните моменти видимо имаше проблем с въртенето, а след финала избухна в сълзи.

Последният норвежец, водил в класирането, е Кнут Кнудсен през 1981-а.

"Изключително специален момент за мен. Исках победата в етапа, но също така бях наясно, че имам шанс за лидерската позиция в класирането", каза норвежецът след края на етапа.

Утре предстоят 171 километра между Атрипалда и Салерно. Преднината на Лекнесунд пред Евенепул в генералното подреждане е 28 секунди.