Йоханес Дале от Норвегия спечели първия за сезона масов старт на 15 километра в биатлона, който се проведе във френския зимен център Анеси льо Гран Борнан.

Норвежците отново затъврдиха своята доминация от началото на сезона, като в топ шест завършиха петима представители на скандинавската страна, а ключова се оказа последната обиколка.

Дале влезе в нея от третата позиция и с пасив от 10 секунди, който успя да заличи с невероятно бягане и финален спринт, които му осигуриха първата победа за сезона в Световната купа.

На второ място завърши изпревареният точно в края Стурла Холм Лагрейд, а третото място бе за друг норвежец - звездата Йоханес Тингес Бьо.

Единствен Фабиен Клод от Франция разчупи норвежката хегемония с четвъртата си позиция, защото на пето и шесто място отново имаше представители на Норвегия.

Огромна сензация можеше да сътвори Себастиан Щалдер от Швейцария, който не направи нито една грешка в стрелбата и бе в челото в началото на последната обиколка, но по-бавното му бягане и пълното изтощение го оставиха едва на осмо място.

В генералното класиране за Световната купа лидер с 599 точки е Йоханес Бьо, втори с 565 е Легрейд, а тройката с 319 затваря Емилиян Жаклен, който днес завърши 14-ти с цели 5 пропуска. С победата си днес Дале се изкачи до седмата позиция в подреждането с актив от 273 пункта.