Президентът на норвежкия футбол - Лайз Клавенес, поднови критиките си към ФИФА относно Мондиала в Катар.

Година след първенството, Клавенес отиде в арабската страна и поднови темата за човешките права, най-вече тези на чуждестранните работници, които изградиха инфраструктурата на Катар при робски условия на труд.

Припомняме, че още по време на квалификациите за Мондиала в Катар, Норвегия започна протест срещу случващото се в страната домакин и излизаше със специални тениски преди своите двубои, а в един момент дори призова за всеобщ бойкот на Световното, който обаче не бе приет присърце от останалите федерации.

Преди Мондиала, ФИФА опита да тушира напрежението с обещание в съвместна работа с катарските власти, с цел подобряването на условията на труд, както и правата на хората с различна сексуална ориентация.

"Година по-късно съм тук и виждам, че всичко си остана само обещание. Не усещам ФИФА да прави нещо по въпроса за подобряването на човешките права в Катар.

Бях при работниците и виждам леко подобрение в условията им на труд, но с екипа ми смятаме, че появата на нови проблеми е само въпрос на време.

Ние като футболна федерация нямаме контрол над действията на катарските власти, но сме тук, за да проверим дали ФИФА изпълнява обещанията си, защото сме пълноправен член и може да имаме претенции към ръководството на организацията", заяви тя.

ФИФА побърза да отговори на Клавенсен, като от централата уточниха, че работят в тясно сътрудничество с катарските власти и са изпратили своите препоръки по наболелите въпроси.