Днес е денят на драматичните норвежки победи, като след щафетата в биатлона, страната се поздрави и с двоен триумф в северната комбинация.

В дисциплината скок от голяма шанца и 10 километра ски бягане, с драматичен финален спринт златото грабна норвежецът Йорген Граабак, а втори се нареди неговият сънародник Йенс Лурас Офтебро.

Бронзът остана за японеца Акито Уатабе, като първите трима в класирането бяха разделени само от 0,6 секунди.

Впечатляващото в успеха на Граабак бе, че той стартира 12-и в ски бягането, с 2:07 минути зад лидера след ски скоковете Ярл Риибер, също от Норвегия.

Граабак обаче се доказа като може би най-добрия бегач в северната комбинация и успя да стопи изоставането си и от 12-и завърши първи.

Той изкова успеха си в последния завой, където четирима атлети влязоха рамо до рамо. Граабак избра външната по-трудна траектория, но показа огромната си мощ и с финалния спринт завоюва своето трето олимпийско злато в кариерата и общо пети медал.

До самия финал огромна битка на по-малко от секунда зад него водеха Офтебро и Уатебе, като в крайна сметка с протягане на крака си, новрвежецът грабна среброто, а японецът остана с бронз.

С тях на последния завой бе и Мануел Файст от Германия, който обаче в последните метри нямаше сили да продължи битката.

Огромно разочарование претърпяха първите трима след ски скока, които не успяха да използват преднината си и завършиха на осмо, десето и дванадесето място.

Снимка: Getty images