Българката Нургюл Салимова допусна втора поредна загуба на Турнира на претендентките в Торонто, след нова дълга и сложна партия. 

В 11-ия кръг от надпреварата 20-годишната ни представителка в елита на шахмата отстъпи с черните фигури след 5 часа и 90 хода на Конеру Хумпи (Индия).

Това бе четвърто поражение за Нургюл, която остава с 4 точки.

Този актив я нарежда на осма позиция, а при три оставащи кръга от турнира, отнема и на теория шансовете да се бори за крайната победа. Лидерката Тан Зонзъ (Китай) има 7.5 т., след като победи в 11-ия кръг рускинята Катерина Лагно. Българката може да спечели максимум три точки с три успеха до края.

Така мечтата за достигане до мач за световната титла срещу нейната притежателка Дзю Уъндзюн от Китай се отлага ... засега. При възрастта на Салимова и нейните първи, смели стъпки в елита на световния шахмат, изглежда несъмнено, че ще има нови шансове да стигне до такъв двубой. Само победителката в Торонто ще спечели правото да се изправи за короната срещу Уъндзюн.

Именно срещу Конеру Хумпи бе дошла и единствената досега победа на българката в състезанието.

Но този път опитът на 37-годишната индийка бе решаващ. С напредване на партията тя изглеждаше все по-стабилно, въпреки че нямаше сериозно предимство като фигури - само с пешка повече. Именно тя се оказа решаваща в ходовете, в които българката се бори в опит да се добере до реми.

В останалите партии при жените:

Рамешбабу Ваишвали (Индия) - Александра Горячкина (Русия) 1:0

Лей Тъндзие (Китай) - Анна Музичук (Украйна) 0.5:0.5.

След 11 кръга водят двете китайки. Начело е Зонзъ със 7.5 точки, следвана от нейната сънародничка Тъндзие със 7. Трета и четвърта са двете рускини - Горячкина и Лагно, с по 5.5 точки, колкото има и индийката Конеру.

Музичук и Ваишвали са с по 4.5 точки, а Салимова е с 4.

Нургюл ще срещне точно лидерката в класирането с белите фигури в следващия кръг от надпреварата.

Драматична победа на руснака Ян Непомнящий над индиеца Видит Гуйрати го прати на върха след 11 кръга при мъжете.

Бившият претендент за световната титла се е устремил към нов опит да стигне до нея, след като има 7 т. на първото място в Турнира на претендентите. Следват Хикару Накамура (САЩ) и Домараху Гюкеш (Индия) с по 6.5.

Фабиано Каруана от Щатите е четвърти с 6 точки.

 

ИЗБРАНО