Олимпийските игри в Токио ще останат забранена зона за феновете от чужбина, твърдят местни издания.

Идеята е на новия президент на Организационния комитет за игрите - Сейко Хашимото, като вече е обсъдена и с президента на МОК Томас Бах.

Местните медии съобщиха, че вече повечето членове на организационния комитет са убедени, че това е правилното решение, а по казуса ще има и съдействие от МОК. Вероятно новината ще бъде съобщена официално в следващия месец.

"В настоящата ситуация изглежда невъзможно да приемем хиляди фенове от всички точки на света. Не можем да си позволим да застрашим здравето на японското население", заяви Хашимото след последната си онлайн среща с Томас Бах.

Подобно решение изобщо няма да разочарова местните, след като последното проучване показа, че около 80% от тях смятат, че Олимпиадата трябва да бъде отменена отново.

Дори и без фенове от чужбина, в игрите са замесени над 11 000 олимпийци, около 4500 параолимпийци, и още около 20 000 треньори, съдии, медии, спонсори и официални лица.

Именно заради това се рабори по въпроса за ваксинирането на някои от участниците. Дори и това да не се случи, явно тази бройка от около 40 хиляди души ще е максимумът, който Япония ще допусне на територията си по време на игрите.

Организаторите заявиха, че състезания пред празни трибуни не са опция, като в следващите седмици ще се обсъдат различни варианти за допускането на зрители, които по всичко личи ще са само японци.