Звездата в таекуондото Кимия Ализадех, която през 2016 година спечели бронзов медал на Олимпиадата в Рио, официално взе български паспорт. 25-годишната спортистка бе част от отбора на бежанците на Игрите в Токио преди три години, а идното лято вече ще може да се състезава за нашата страна на предстоящите олимпийски игри в Париж.

Нейното участие ще бъде дебют за страната ни в този спорт на Олимпиадата. Тя ще дебютира за страната на европейското първенство в Белград, което ще се проведе в началото на месец май.

Ръководството на БФТ в лицето на председателя Слави Бинев изказва огромна благодарност към всички институции, които бяха ангажирани с изкарването на необходимите документи. По този начин те показаха, че милеят за българския спорт, съобщиха от федерацията.

Ализадех е първата жена в историята на Иран, която печели олимпийски медал.

25-годишната таекуондистка има във визитката си сребро и бронз от световни първеснтва, както и първо място от престижната верига Гран при.

През 2019-а, година преди да напусне родната си страна заради отношението към жените там, Кимия бе поставена сред стоте най-влиятелни жени в света в класация, изготвена от ВВС.

ИЗБРАНО