Олимпийският шампион и голяма звезда във фигурното пързаляне Алексей Ягудин стартира петиция и инициатива за позволяването на руските състезатели в Пекин 2022 да ползват знамето и герба на страната, а химнът да звучи при спечелен от тях златен медал.

Наказанието на руснаците още е в сила, както бе и преди 4 години в Пьончан на зимните игри, и на в Токио през 2021-ва на летните. В Китай на Олимпиадата спортистите от Русия ще се състезават като Руски олимпийски комитет, без право на флаг и химн.

Вместо него при титла ще звучи Чайковски.

41-годишният Ягудин, който отива в Пекин като коментатор на надпреварата в своя спорт, вече пусна в интернет петицията, която бързо набира популярност.

Шампионът от Солт Лейк Сити 2002 ще лобира за такава промяна и директно пред членовете на МОК, тъй като е настанен в един хотел с тях в китайската столица.

"Олимпиадата е след няколко дни, но аз много страдам - написа Ягудин в Инстаграм профила си. - Контактувам редовно с треньори и спортисти от страната ни, знам с какви усилия са стигнали до Пекин. И е срамно, че отново ще сме там без химн, герб и знаме.

Естествено, аз ще подкрепям руските атлети дори и това решение да не бъде променено. Но ми се иска да стане другояче, съвсем искрено казвам.

Сигурен съм, че скоро всичко това ще се измени така или иначе. Последиците от тази санкция скоро ще изчезнат. Защо не още за Олимпийските игри в Пекин?"

 

Embed from Getty Images