Герант Томас, който е победител в "Тур дьо Франс" и двукратен олимпийски шампион в шосейното колоездене, предприема инициатива за набиране на средства в помощ на медицинските екипи във Великобритания.

Уелсецът ще направи тридневен пробег върху тренировъчния си велосипед, като няма да слиза от него в продължение на 12 часа, в трите поредни дни.

В сряда, четвъртък и петък тази седмица, от 7 ч сутринта местно време до 19 ч вечерта, Томас ще е на педали.

Импровизираният пробег ще е предизвикателство онлайн към други колоездачни асове, а всички събрани средства от дарения по време на 36-те часа, ще отидат за Националната здравна служба на Великобритания.

"Никога не съм се задържал на велосипеда в повече от 8 поредни часа - призна победителят в "Тур дьо Франс 2018". - Ще е трудно, но каузата си струва. Всъщност, изпитанието ще е голямо и заради обстановката - не карам навън, в състезание с други хора и сред природа, а в гаража си. Но съм сигурен, че ще съберем средства, а това е добре."

На 33 години, Томас определено е една от големите звезди в колоезденето и съобщението за тази негова инициатива вече предизвика голям интерес. Тя ще бъде стриймвана отчасти с камера в гаража на състезателя, който ще известява на всеки час за резултатите.

Уелсецът изрази надежда и, че е възможно "Тура" да се проведе по програма тази година, въпреки обстановката.

Той е планиран за 27 юни-19 юли, като за момента е ясно, че ще е без публика. Но не е отложен.